til top
  • Tømrerlærlingen Maikren har snekring i blodet
  • Tømrerlærlingen Maikren har snekring i blodet

Tømrerlærlingen Maikren har snekring i blodet

Møt en av våre nyeste tømrerlærlinger Maikren. En smilende og engasjert lærling som har snekring i blodet etter sin far. 

Maikren Juus er 19 år (født 2004), fra Halsnøy og har gått på grunnskolen her på øya. Videre gikk han på Husnes Videregående skule på Tømrerlinjen. Han startet rett i toårig lærlingjobb hos Halsnøy Trelast fra september 2022.

Maikren er oppvokst med snekring, da faren er snekker. Han har vært til stor inspirasjon for Maikren, og etter å ha fått prøvd seg litt på snekkerarbeidet selv, fant han ut at han ville gå i farens fotspor. Underveis i skolegangen på tømrerlinjen på Husnes fikk Maikren mulighet til å prøve seg på tømreryrket under en utplassering hos Halsnøy Trelast november 2021. Dette ga mersmak til å komme seg ut i praksis, og etter en god innsats under utplasseringen var det ikke vanskelig å få lærlingplass hos bedriften. Maikren har som mål å ta fagbrevet, og ser ikke bort ifra at han ønsker å fortsette arbeid for Halsnøy Trelast også etter det.

Arbeidet er variert for lærlingene. Det går i alt fra bordkledning, isolering, sette inn og liste vinduer og dører, og lignende arbeid. Maikren har vært både litt rundt på småjobber og på større prosjekt som Brannstasjonen på Halsnøy i løpet av det første halvåret som lærling. Han liker nye utfordringer, ser ingen ulemper så langt med yrket, og har ikke møtt på noen store utfordringer han ikke føler han har mestret så langt. Han liker godt innearbeid, og listing er noe han føler at han har blitt dyktig på etter god opplæring av Sindre Johannesen som har jobbet for Halsnøy Trelast i flere år. Maikren synes det er gøy å jobbe med de faglærte på jobb, da han lærer mye av deres arbeid og veiledning. Han føler han får god opplæring og oppfølging, og han setter pris på at han har fått anledning til å jobbe med de aller fleste fagmennene hos Halsnøy Trelast allerede.

Maikren mener tømreryrket passer for alle. Det er selvfølgelig en fordel å være sterk, da det er et fysisk yrke, men med alle hjelpemidler og gode kollegaer kan hvem som helst klare arbeidsdagen. Her er det innsatsen som teller, og det å være positiv både til arbeidet og de som er rundt en. En annen fordel med å ta tømreryrket er at du lærer deg mye nyttig som du kan få bruk for i eget hjem. I lærlingtiden er det mye ny input og det er ikke alltid like lett å få med seg alt første gangen. Så mengdetrening mener han er en viktig del av opplæringen.

Sikkerhet står i fokus også for årets lærlinger. HMS kurs fikk de med seg på skolen, og ellers får de kurs og opplæring etter hvert som de kommer bort i nye områder. Stillaskurs for 6-8 meter er gjennomført, og flere kurs forventer han at det blir de neste 1,5 årene han har igjen av lærlingtiden.

Maikren ønsker å avslutte med å si at Halsnøy Trelast er et godt firma å jobbe for, og han er fornøyd med både valg av yrke og arbeidsplassen så langt, selv om det var litt hardt å komme seg på jobb til kl 7 hver morgen i starten.